Un pla intenta eliminar un arbre nociu per a la salut a l’Alta Garrotxa. Diari de Girona, 12/05/2017

Xavier Valeri. Diari de Girona

 

L’ailant és una planta que es desenvolupa amb molta facilitat i és molt perjudicial per a les persones que tenen problemes d’al·lèrgies

La Diputació de Girona, l’Obra Social La Caixa i el Consorci de l’Alta Garrotxa han començat una acció contra la flora perjudicial per la Salut a l’Alta Garrotxa. L’acció es fa en 6,45 hectàrees ubicades als terme de Montagut i Oix i de Tortellà i l’objectiu és evitar que l’ailant, un arbre que provoca molèsties i problemes de salut, s’implanti a la zona.

El contacte amb la saba pot provocar picor i envermelliment de la pell. Si i el contacte amb una persona al·lèrgica és continuat li pot arribar a provocar infeccions virals que inflamen el miocardi. És a dir, la fase prèvia a un infart.

Injeccions de verí

Els operaris treballen amb injeccions de verí als troncs dels plançons i amb desbrossadores a les zones d’arbusts. Ho fan per evitar que l’ailant s’estableixi a l’Alta Garrotxa de manera permanent i ocupi el lloc de les espècies autòctones. Un cop han eliminat els arbres i les plantes perjudicials per la salut, repoblen les zones afectades amb flora autòctona.

L’ailant és una arbre de jardí originari de la Xina que va arribar a Europa el 1740. Es desenvolupa molt fàcilment i s’estén de manera espontània sobretot per fondalades i llocs poc assolellats, perquè les arrels rebroten molt. Es un arbre resistent als factors pertorbadors dels provinents del canvi climàtic i també al foc.

S’escampa tant per dalt -pot arribar a mesurar 27 metres- com per baix, perquè les arrels s’escampen amb molta facilitat. Un arbre tan poderós pren la llum del sol i els aliments subterranis a les espècies autòctones i es converteix en una amenaça.

L’ailant ha arribat a l’Alta Garrotxa amb els vehicles que han transportat les llavors de manera involuntària. L’ailant es desenvolupa amb molt facilitat als marges de les carretes i de les autovies i el vent el posa les llavors a les rodes o als espais entre les portes i la carcassa. Llavors quan els vehicles entren a les carreteres de l’espai protegit escampen la llavor.

L’ailant primer creix a la vora de les carreteres rurals i després s’introdueix al bosc, sobretot al bosc de ribera. Amb rapidesa, pren espai a les espècies autòctones i es converteixen una molèstia a les persones delicades d’al·lèrgia.

El projecte d’eliminació del foliant conté la implicació dels propietaris, i la participació dels col·lectius en risc d’exclusió. És a dir, part dels treballadors que actuen en l’eliminació de la flora nociva per la salut estan en risc d’exclusió social per perill de manca de treball.

Puede que también te guste...

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad